Návrh
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 a § 30 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách ustanovujú:
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. septembra 2004 č. 2264/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca zahustené mlieko, sušené mlieko, kazeíny a kazeináty, sa mení a dopĺňa takto:
„§ 2
Vymedzenie pojmov
(1) Zahustené mlieko je výrobok v tekutom stave vyrábaný čiastočným odstránením vody z mlieka, z čiastočne odtučneného mlieka, z odtučneného mlieka alebo ich zmesi. Tento výrobok možno vyrábať s prísadou smotany alebo úplne dehydrovaného mlieka alebo obidvoch, pričom prídavok úplne dehydrovaného mlieka v hotových výrobkoch neprevyšuje 25 % celkovej mliečnej sušiny; možno ho vyrábať aj ako zahustené mlieko osladené pridaním sacharózy.
(2) Mliečny bielkovinový koncentrát (retentát) je výrobok, ktorý sa získava zahusťovaním mliečnych bielkovín ultrafiltráciou mlieka, čiastočne odtučneného mlieka alebo odtučneného mlieka.
(3) Mliečny permeát je výrobok, ktorý sa získava odstraňovaním mliečnych bielkovín a mliečneho tuku z mlieka, a to z mlieka čiastočne odtučneného alebo odtučneného, ultrafiltráciou.
(4) Laktóza je prirodzená zložka mlieka, ktorá sa získava spravidla zo srvátky s obsahom bezvodej laktózy v sušine najmenej 99 hmotnostných percent. Môže byť anhydridom, obsahovať jednu molekulu kryštalickej vody alebo môže byť zmesou oboch foriem.
Vymedzenie pojmov
(1) Na výrobu zahusteného mlieka možno používať len tepelne ošetrené mlieko.
(2) Zahustené mlieko sa vyrába v nasledovných trhových druhoch, ktoré musia spĺňať tieto požiadavky:
(3) Konzervovanie zahusteného mlieka sa dosiahne, okrem požiadaviek podľa osobitných predpisov,1)
(4) Bez toho, aby boli dotknuté požiadavky na zloženie uvedené v § 3 a 6, obsah bielkovín v zahustenom mlieku a v sušenom mlieku možno upraviť na hodnotu najmenej 34 hmotnostných percent v beztukovej sušine pridaním alebo odstránením zložiek mlieka, a to spôsobom, pri ktorom sa v upravenom mlieku nezmení pomer srvátkových bielkovín ku kazeínu.“.
(5) Do zahusteného mlieka možno pridávať
(6) Na výrobu výrobkov podľa odseku 2 písm. b) možno používať ako doplňujúce množstvo najviac 0,3 hmotnostného percenta laktózy.
(7) Kvalita zahustených mliečnych výrobkov sa skúša metódami uvedenými v slovenských technických normách3).“.
Poznámky pod čiarou k odkazom 1 a 2 znejú:
„1) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 3/zv. 45) v platnom znení.
2) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady 1925/2006 z 20. decembra 2006 o pridávaní vitamínov a minerálnych látok a niektorých ďalších látok do potravín.“.
„3. Smernica Rady 2007/61/ES z 26. septembra 2006, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2001/114/ES o určitom čiastočne alebo úplne dehydrovanom konzervovanom mlieku na ľudskú spotrebu (Ú. v. EÚ L 258, 4.10.2007).“.
Tento výnos nadobúda účinnosť 31. augusta 2008.